Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TOP7 építészeti csoda

Angkor Wat, Kambodzsa

Angkor, a khmer birodalom egykori fővárosa Északnyugat-Kambodzsában található, Sziemreap városától néhány kilométerre. Angkorvat csak egyike a khmer birodalom számtalan épületegyüttesének. Az épületeket több száz év alatt elborította a dzsungel, s még napjainkban is folynak a feltárások. A nagyobb templomok homokkőből épültek, aminek nagy része elporladt, és a mai napig is folyamatosan pusztul. A khmer művészet hindu és buddhista befolyást mutat. A jelek szerint mindkét vallást egyformán tisztelték. A Délkelet-Ázsiai építészet legcsodálatosabb emlékei, a Kambodzsa dzsungeleiben megbúvó templom együttesek erőteljes indiai hatást mutatnak. Angkorvatot az istenkirály II. Szurjavarman, építtette a XII. században. A hindu istenségnek, Visnunak, illetve a saját mauzóleumának emeltette.

 

Tadzs Mahal, India

India egyik leghíresebb építészeti remekműve az 1630-1648 között épült Tadzs Mahal amely a szerelem egyik legszebb emlékműve. A világ egyik leggyönyörűbb és egyben a legromantikusabb épülete,  négy gigantikus minarettel, két mecsettel, egy csodálatos kerttel és egy hatalmas főépülettel rendelkezik, amely 1983 óta az UNESCO világörökség részévé vált. Sah Dzsahan 1627-ben lépett trónra, aki annyira szerelmes volt feleségébe, hogy ezt a csodás palotát építette neki. Mumtaz Mahal 14 gyermeket szült férjének, de a 15.-be belehalt 1630-ban. Az asszony azt kérte férjétől a halálos ágyán, hogy ha meghal, férje ne vegyen más  nőt maga mellé, és egy olyan emlékművet építessen neki, amely nevét örökké emlékezetessé teszi.

 Petra, Jordánia

A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont  a nabateusok  fővárosa volt. A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezéséről. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedező egyik útja során ismét rátalált. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkotnak.

 Hagia Sophia, Törökország

Az Hagia Szophia bizánci építésű hajdani ortodox bazilika Isztambulban található. Később mecsetként használták, ma múzeumként látogatható. Korábban az általános közvélekedés szerint ez volt a legnagyobb templom a "keresztény világban". A Hagia Szophia az utolsó jelentős alkotása a késő ókori építészetnek, és egyben az első képviselője annak a bizánci architektúrának, melynek szellemében az épület domináns eleme a kupola.

Gízai piramisok, Egyiptom

Gízai piramisok néven három piramist értünk: az egyiptomi óbirodalmi Hufu, Hafré és Menkauré fáraók piramisait. Maga a teljes piramismező a három nagy piramison kívül magába foglalja a hozzájuk tartozó halotti templomokat, kisebb piramisokat a Nagy Szfinxet, Hafré és Menkauré völgytemplomait, I. Hentkauesz királyné sírját, a nemesek masztabáit és más, a halottkultusszal, illetve az építkezéssel kapcsolatos épületeket. A gízai piramisok közül Hufupiramisa az ókori világ Hét Csodájának az egyike.Gíza Kairó közelében helyezkedik el. A gízai piramisok Mokattam-fennsíkon állnak, ami a IV. dinasztiában és az azt megelőző időkben kőbányaként funkcionált. Gíza elsődleges turistacélpont volt már az ókorban is.

Neuschwansteini kastély, Németország

A neuschwansteini kastély a 19. században épült. A Németország déli részén található épületet II. Lajos, Bajorország királya építtette Richard Wagner tiszteletére. Egyike az ország leglátogatottabb turistacélpontjainak. Az Alpsee felett emelkedik, a Pöllat-szakadék magányos szikláján épült kastély, amelyet II. Lajos bajor király 1869-1886 között épített.

Macchu Picchu, Peru

Az Andok hegyláncai között csaknem megközelíthetetlen hegynyergen bújik meg a kis erődített város, amelyet 1450 körül Pacsakutek Yupanki inka király parancsára építették és 1570-ben hagyták el, majd kb. 400 évig „pihent”, míg 1911-ben újra felfedezték. A város klasszikus inka stílusban épült. A vörös gránittömbökből rakott robusztus falak kötőanyag nélkül, száraz falazással épültek. AA város legszentebb pontjai az Intihuatana, a Naptemplom és a Háromablakos templom.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.