Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stockholm

 Stockholm Svédország fővárosa, sokan észak Velencéjének hívják. Lakossága közel másfél millió fő. A város 20 szigeten és félszigeten terül el.  Az első írásos emlék Stockholmról 1252-ből származik, amelyben egy fontos vasérc-kereskedelmi helységként említik. város neve először Birger Jarl királyi helytartónak a lübecki kereskedőknek adó- és vámmentességet ígérő okiratán szerepel. A helytartó az 1250-es években építtette fel a Három Korona várat azért, hogy megakadályozza a tengeren garázdálkodó kalózhajók támadásának. Stockholm első épülete a Mälaren és a Balti-tenger közti fogalmat szabályozta, s a hajóforgalom ellenőrzése céljából sorompóval nyitható cölöpsáncot vertek a szigetet körülvevő víz medrébe. Innen eredhet a település neve is, ugyanis a stock cölöpöt, a holm pedig szigetet jelent. 

Látnivalók. Stockholmnak a közeli szigetekkel összekötött történelmi központját 1980 óta Óvárosnak hívják. Itt található a parlament két háza, a Királyi Palota, ahol ma XVI. Károly Gusztáv király él, és a Riddarholms-templom, amely a svéd királyok temetkezési helye. A stockholmi Királyi Palota a világ legnagyobb olyan palotája, amelyet államfő használ. Az épületet 1697–1754 között emelték. A több mint 600 szobás palotában megtekinthetők a királyi lakosztályok, az állami csarnok, a lovasság lakosztályai, a kincstár, a Tre Kronor Palota Múzeum. Érdekes esemény az  őrségváltás. 

Stockholm északi részének felét a Högtorget-negyed foglalja el. Ez a városrész a 19. században épült. A kertvárosokat és az újonnan emelt kerületeket földalatti vasút köti össze a centrummal. A városban található egy szabadtéri néprajzi múzeum, amelyben a svéd falu múltja elevenedik meg.

A város további látnivalói a Drottningholm Kastély, a Drottningholm Udvari Színház és Kínai Pavilon, az Aquaria Vizi Múzeum, a Bergius Botanikus Kert, a Gripsholm Kastély, a Rosendal Kastély, a Skokloster Kastély, Storkyrkan (a stockholmi katedrális) és számtalan múzeum. 

A Drottningholm palota a svéd királyi család lakhelye Drottningholmban 1981 óta. A palotát a 17.században kezdték el építeni. Nevét III. János király alatt kapta Jagelló Katalin királynéról. Az UNESCO a palotát a világörökség részévé nyilvánította. Meghatározott időben látogatható.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.