Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Postojnai cseppkőbarlang

A barlangrendszer Ljubljanától 40 km-re, a tenger felé félúton található. Ma egyike a világ leglátogatottabb barlangjainak. 2008-ban 500 000 fő felett volt a látogatók száma.

A barlang fő üregeit 1818-ban fedezték fel. A barlang azonban jóval korábban is ismert lehetett, hiszen a falon 13. századi aláírások találhatók. A barlangot először kevesen látogatták, szervezett látogatásra először 1836-ban nindult. A barlang belsejébe vonattal lehet lejutni, a világon egyedülálló módon. Az első síneket 1872-ben fektették le.

A barlang keletkezése kb. 4 millió évvel ezelõtt kezdõdhetett, tipikus karsztbarlang, az üregrendszert a Pivka folyó vájta a kõzetbe. A barlang három jól elkülöníthetõ szintre osztható, közülük ma a legalsóban folyik a víz tovább alakítva az ottani járatokat. A felsõ két szintben csak a cseppkõképzõdés zajlik, itt már nem folyik a folyó. A múltban nem voltak egyenletes feltételek a cseppkõképzõdés számára, ezért a cseppkõvek növekedése sem volt egyenletes. A legszebb, még ma is fejlõdõ képzõdmények körülbelül 8000 évvel ezelõtt kezdtek fejlõdni, de a barlangban vannak  40000 éves mára pusztulásnak indult cseppkõvek is. A fehér színû cseppkövek nagyon kevés szennyezõ anyagot tartalmaznak, ezeket tiszta mészkõ alkotja. A különbözõ színû árnyalatokat különbözõ egyéb ásványi anyagok okozzák.
 
A barlangi túra kb. másfél óráig tart. Ezalatt 4,7 km-t teszünk meg, 3,5 km-t vonattal, a többit gyalog. A vonat először az Öreg-barlangban halad 2 km-en keresztül, itt mára már elhaltak a cseppkövek. A vonatút a Nagy-hegy lábáig tart. Ez a hatalmas méretû terem a középsõ és a felsõ járatszint egybeszakadásával jött létre. A vonatról leszállva szlovén, angol, német, francia vagy olasz nyelvû vezetést választhatunk. Utunkat a hegy megmászásával folytatjuk. Itt is változatos cseppkõformákat láthatunk, itt a cseppkõképzõdés ma is folyamatban van. A jelenlegi klímaviszonyok tehát kedveznek a cseppkõképzõdésnek, de a cseppjőképződés inagyon lassú, évtizedenként kb.  1 milimétert nőnek. A hegy túloldalán lefelé ereszkedünk, a továbbvezetõ utat egy kisebb szakadék zárja el. A 20.század elejéig csak idáig lehetett eljutni, de ma már lehetõségünk nyílik az Orosz-hídon átkeleve a Szép-barlangoknak a megtekintésére is. Innetõl kezdve az eddigieknél is gazdagabban díszített termeken haladhatunk végig, például a Makaróni-termen is, melynek mennyezetét alig 5-6 miliméteres fiatal szalmacseppkövek borítják. A Szép-barlangokban megtett kör után visszaérkezünk az Orosz híd alatti hasadék aljába, melyen végigsétálva megpillanthatjuk a Briliáns nevű cseppkövet. Ezek után az itt elhelyezett medencében megtekinthetjük a barlangi vak gőte néhány példányát. Ez a faj kizárólag barlangban él, látása nincs, színtelen. 100-120 évig is élnek és 8 évig is élhetnek táplálkozás nélkül. A barlang alsó vízzel kitöltött járataiban élnek, apró élõlényekkel táplálkoznak, kopoltyúval lélegeznek, tojással szaporodnak. A medencét elhagyva nemsokára a  Hangversenyterembe érünk. A terem gyakran szolgál hangversenyek színhelyéül. Majd vonatba szállunk, és az Öreg-barlangon keresztül haladunk a kijárat felé. Közben keresztülutaztunk a Kongresszusi-termen. Végül a szerelvény a Fekete-barlangban  áll meg. Csepköveit valóban a fekete jellemzi. Innen rövid séta után a barlang természetes bejáratán keresztül érünk a felszínre.
 

A Postojnai barlang belépőjegyárai 2012-ben(az árak euróban értendők)

Felnőtt csoportosan 19,90
Felnőtt egyéni 22,90
Diák csoportosan (16-25 év) 15,92
Diák egyéni (16-25 év) 18,30

A csoportok minimális létszáma 20 fő. Lehet kombinált jegyeket is venni, amivel megnézhetjük a Predjama várat és a barlangot, illetve a közelben lévő múzeumot is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.