Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Neuschwansteini kastély, Németország

A németországi Füssen város és az osztrák határ közelében fekvő neuschwansteini kastély a világ egyik legszebb kastélya. A várkastély a Pollat folyó mellett, egy magányos szirten áll, fehér falait, csúcsos tornyait, bástyáit már messziről látni akár ködös időben is. Ha felhő ereszkedik a hegyek közé, akkor egyszerűen lélegzetelállító. Nem csoda, hogy Walt Disney-t is megihlette. Olyannyira, hogy a Disney-filmek logójában ma is láthatjuk.
A Csipkerózsika-kastélyként elhíresült palotát II. Ludwig bajor király a 19. század végén építtette álompalotáját. A kastély 1869 és 1886 között épült. Lajos rajongott a német mitológiáért, Wagner zenéjéért: a lelkesedés lélegzetelállító eredménye ez a kastély.

Lajos 19 évesen került a bajor trónra. A tanulás, a politika egyáltalán nem érdekelte, az egyetlen, ami után vágyat érzett, az építészet és a kastélytervezés volt. Elvonultan élt a bajor udvartól, 1860-as évek végétől pedig már csak az építészet foglalkoztatta. A neuschwansteini kastélyt 1869-ben kezdték építeni. Az építkezés rengeteg pénzt emésztett fel. Lajos király azonban nem ismerte az anyagi határokat, hivatalos ügyeivel nem törődött. 40 éves korára kormánya elmebetegnek nyilváníttatta és a háziőrizetbe záratta. A Berg kastélyt jelölték ki kényszergyógykezelésének helyszínéül, ahol megérkezése után néhány nappal Lajos az orvosával együtt meghalt.
 
A neuschwansteini kastély öt emeletét számtalan torony, csúcsos fiatorony és oszlop tagolja. A pompásan berendezett belső termeiben különböző építészeti stílusok keverednek: gótikus, román, bizánci. A falakat díszítő pazar festmények egytől-egyig különféle színpadi történetek, legendák jeleneteit, szereplőit ábrázolják. A legfényűzőbb és legimpozánsabb, mint általában összes kastélyában, a hálószoba. A gótikus stílusú lakrész amellett, hogy gigantikus méretű, számos különlegességet rejt. A király hatalmas faágyát a krónikák szerint 15 ember négy és fél éven át faragta.
A király kívánsága az volt, hogy halála után rombolják le a palotát, mert akkor megőrizhetik tisztaságát.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.