Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bhután

 Földünk egyik legelzártabb országa, nagyon kevesen ismerik, ezért erről a kicsi, de meglepően szép országról készül az első cikk.

Területe 47000 km2, lakossága közel 700 000 fő. Az 1616-ban függetlenné vált ország lakossága ritka. Az ország északi felében a Himalája húzódik,délebbre a központi részen középhegység alakult ki. A területet erdő borítja, és a lakosság nagy része itt élMég délebbre haladva a Shivalik-dombságot találjuk. A dombvidék lábánál a Duars nevű síkság van. Ennek nagyobb része Indiához tartozik, nagy része dzsungel vagy szavanna. Az éghajlat a magasságtól függ, az északi területeken magashegységi az éghajlat, délen szubtrópusi. A monszun nyáron érkezik. 

 Történelme: Bhután már i. e. 2000 táján lakott volt, bár írott forrás nem maradt erről az időről. Az első feljegyzett esemény Bhutánban 747-ben Padma Sambhava buddhista szent utazása. Bhután korai története nem világos, mert a legtöbb feljegyzés elpusztult Punakhában, a régi fővárosban 1827-ben pusztító tűzben. A tizedik századtól Bhután politikai fejlődését vallástörténete írja le. Különböző buddhista irányzatok emelkedtek ki, amelyek különböző mongol és tibeti urak patronáltak. A mongolok tizennegyedik századi lehanyatlása után az ő vallási irányzataikat mások váltották fel, amelyek átmenetileg meghatározták az ország politikai és vallási arculatát, míg végül a drukpa néven emlegetett irányzat lett az uralkodó a 16. században. A 17. században Bhután háborúskodó uradalmak mozaikja volt. Az időnkénti tibeti rablóhadjáratok ellen az ország védelmére bevehetetlen erődök hálózatát építette fel, és törvények segítségével a helyi urakat központi ellenőrzés alá vonta. Sok dzong ma is létezik. Namgyal 1651-es halála után polgárháború tört ki. A tibetiek megtámadták Bhutánt 1710-ben, majd 1730-ban ismét, mongol segítséggel. Mindkét támadást sikeresen visszaverték, és 1759-ben fegyverszünetet kötöttek. A 18. században a bhutániak megtámadták és megszállták a déli Cooch Behar királyságot. 1771-ben Cooch Behar a Brit Kelet-indiai Társaságtól kért segítséget a bhutániak kiszorítására, és 1774-ben magát Bhutánt támadta meg. A békeszerződés értelmében a bhutániak visszavonultak az 1730-as határok mögé. A béke törékeny maradt, a határincidensek a britekkel a következő száz évben folytatódtak. Az összecsapások végül a duar-háborúba vezettek (1864 - 1865). Bhután veresége után a Sinchulában békét kötött Brit-India és Bhután. 1907. nevezetes év volt az ország történetében. Buddhista szerzetesek, kormányhivatalnokok és a fontosabb családok fejeinek gyűlése egyhangúlag az ország örökletes királyává nyilvánítottaUgyen Wangchukot. A brit kormányzat azonnal elismerte az új monarchiát, és 1910-ben Bhután szerződésben adta át Nagy-Britanniának külügyei intézését. Innentől kezdve Bhután nem volt teljesen független ország. 1971-ben Bhután tagja lett az Egyesült Nemzetek Szervezetének. 

Az 1980-as években az "egy nemzet, egy nép" jelszavával kampányt indítottak a periférikus etnikai és kulturális csoportok integrálására a bhutáni társadalomba. Megkövetelték a Driglam namzhanéven ismert magatartási szabályok betartását és a dzongkha nyelv használatát. Ugyanakkor a népszámlálás megmutatta, hogy a legnagyobb létszámú népesség nepáli eredetű és az ország déli részén él. Amikor a kormány megpróbálta eltávolítani őket, mint illegális betelepülőket, súlyos zavargások törtek ki, számos terrorista cselekményt hajtottak végre. Civilek ezreit űzték el Nepálba.Nepálban menekülttáborokat állítottak fel az Egyesült Államok felügyelete alatt. Jelenleg az Egyesült Államok a táborkban élő 70 000 menekült hazatelepítésén dolgozik. 1999-ben a kormányzat feloldotta a televízióadások és az internetszolgáltatás tilalmát, így Bhután lett az egyik utolsó ország, ahol megkezdték tévéadás sugározását. Az új alkotmányt 2005 elején mutatták be.Bhután belépett a demokrácia korába az első parlamenti választásokkal 2007 decemberében és 2008 márciusában.

 Gazdaság: A számos ásványkincs ( réz-, ólom-, cinkérc, gipsz) kiaknázása még várat magára, egyedül a helyi igények kielégítését szolgáló kőszénbányászat folyik az országban. Az ipart a kézművesipar képviseli. Gazdaságának alapja a fejletlen, elaprózott parcellákon folyó növénytermesztés (rizs, búza, kukorica, gyapot, cukornád és gyümölcsök. Az állattenyésztés (jak, juh, kecske) fontos szerepet tölt be a lakosság életében.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cikkek magyar nyelven. Termék-áttekintés, vélemények

(EdwinaMollison, 2018.11.17 20:43)

Akkor nézd újra fiatal, és a bőr lélegezni friss! · Működik, mint egy erős antioxidáns; · Megakadályozza a pusztítás az egészséges sejtek; · Ez táplálja a bőrt hasznos anyagok; · Viselkedik, mint egy peeling ügynök; Csökkenti a duzzanatokat és sötét karikák a szem alatt. Ez is része az eszköz segít abban, hogy egy csodálatos eredmény. <a href=http://infazavr.org/magyarorszag>http://infazavr.org/magyarorszag</a> A leggyakrabban felírt kezelést osteoarthritis, a fájdalom nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (“NSAID-ok”), amely ideiglenes megoldást nyújtanak a gyulladás az ízület. Ez a közös kezelés csalás általában működik egy darabig, de sok ember nem tapasztalja a szövődmények, a gyógyszerek. Néhány, azonban a mellékhatások jelentősek. Fokozott a szélütés, szívroham, emésztési zavarok csak néhány komoly kockázatok nem összetétel szteroid Hondrocream gyulladáscsökkentők.

Svédország

(Kokika, 2012.08.16 15:41)

Szia! Eddig nagyon tetszik az oldal, a képek is nagyon érdekesek, azonban én szeretnék ezen az oldalon Stockholmról is kapni információkat. Előre is köszi! :)